fatheroflove-bulgaria.com

Дълбоко трогнат от Моя Любим

Публикувана Юли 08, 2020 от Danutasn Brown в Обратна връзка за книгата Моят Любим
Преведено от Деян Делчев
461 Намерени

Бях силно трогнат от „Моят Любим“. Бях поразен от искреността на автора, когато той описваше своята младост и опита си да се справя с това, което Исус учи, за разлика от това, което светът оценява. Това четиво беше доктринално дълбоко и също така истински практично, в смелото провъзгласяване от автора на любовта му към Исус, давайки доказателство за искреност чрез борбата на автора в желанието му да почете нашия Господ Това от своя страна е било богато възнаградено от нашия Господ, като му е давана все по-голяма светлина. Няма от какво да се страхуваме, като сме честни, „защото съвършената любов прогонва страха“, „благодатта става много по-изобилна“ и „пътят на праведните е като светлината на зората,

Тя свети все повече и повече докато стане съвършен ден." Притчи 4:18 (Американска стандартна версия)

За читателя, който вижда това и си мисли: „Но аз съм го чувал и преди за това - борейки се с греха и излизайки на бял свят. Добре, но това, което прави опита в тази книга специален, е контекстът. Какво правиш, когато осъзнаеш, че красивата истина е отхвърлена, дори мразена от хората около теб - все пак тези хора на пръв поглед имат истината? Те мислят, че вече познават Исус и не искат да Го познаят по-добре? Едно е да се откажеш от алкохола и наркотиците заради Исус, но да се откажеш от работата си? Професия, която на пръв поглед е съвършената „християнска“ работа? И то заради учение, което никой друг „християнин“ изглежда не разбира? Сега навлизаме в по-сериозна територия. Как да не се огорчиш, да останеш смирен, да уважаваш авторитета и да правиш всичко от любов? Това става само чрез истинско познаване на Исус, който е „нашият Любим“. Преживяванията, които авторът е имал като младеж, борещ се за разбиране, се пренасят по един прекрасен начин в неговия опит като възрастен. Едва когато прочетох тази книга, стихът в Песен на песните (5:9) ме впечатли с такава сила: "Какво повече е твоят любим от друг любим, о, най-прекрасна между жените? Какво повече е твоят любим от друг любим, че ни заклеваш така?"

Всички достигаме точка в нашето пътуване, в която нещата стават трудни и имаме нужда от някой, който е преминал през това, за да ни каже, че си е заслужавало. Божията любов е по-голяма, отколкото някога сме си представяли и трябва само да вървим с вяра. Но в този труден път се нуждаем от пътеводител. Пътеводител, който не само изкоренява и унищожава препятствията, но и след това изгражда; такъв, който не е фокусиран единствено върху провалите на човека, но и върху Божията слава. Когато разбрах истински жалкото състояние на човека и след това средството, което трябваше да издигне човека, а църквата, също беше в подобно тежко състояние, смелостта ми беше почти разбита. Отчаяно се нуждаех от надежда, имах нужда от вяра, трябваше да позная Исус по-добре. Тази книга беше подготвена за мен в най-изпитващия момент на моята християнско пътуване. Тя наистина обхваща увещанието на Павел в 2 Кор. 4:16-18:

Затова ние не се обезсърчаваме; но дори и да тлее нашият външен човек, пак вътрешният всеки ден се подновява. Защото нашата временна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна пълна слава за нас, които не гледаме на видимите, а на невидимите неща; защото видимите са временни, а невидимите — вечни. (2 Коринтяни 4:16-18)

Пийте от този извор, любознателни; бъдете благословени чрез този, който толкова вярно е изложил опита си на открито, за да можем да черпим от него. Нека не подхождаме с високомерие към това, което дяволът нарича сантименталност - погледнете отново Песен на песните, помислете за любимия ученик Йоан и колко отблизо той е обичал Исус - това не е ли любовта, която Бог иска да разберем, за да я имаме, за да можем най-накрая да Го разберем? Защото откъде идват нашата благодат и мир? „Благодат и мир ще ви се умножат чрез познанието на Бога и на Исус, нашия Господ“ (2 Петр. 1:2). Този, който е видял Исус, е видял Отца и по този начин истинското познание на Исус от любов е от решаващо значение.

Един пасаж в книгата за това как дяволът ни примамва към слава в светския успех, предизвика моето собствено преживяване толкова съвършено, че бях поразен от вълни от спомени и дълбоко чувство на покаяние за това колко съм зъл и паднал. След това дойде благодатта и благодарността за това как Бог е достигнал до мен и ме е извадил от такава тъмнина. Това е като този стих: „Спомнете си, че по това време бяхте отделени от Христос, отчуждени от общността на Израил, непознати за заветите на обещанието. Не сте имали надежда и сте били без Бога в света." (Ефесяни 2:12). Не исках да забравя момента, затова направих слайдшоу от изображения, които показаха моята тийнейджърска глупост и цитирах текста и го пуснах в Инстаграм. Бих го цитирал тук, но е дълъг, а и този преглед е достатъчно дълъг. Както и да е, мисля, че много хора, особено нехристияни, които са вкусили от това, което предлага светът и имат амбивалентна връзка с него, знаейки, че е грешно, но не съвсем сигурно знаейки точно защо, ще намерят облекчение в тази книга, която така добре артикулира проблем относно това, което предлага света и още по-важно, сочи пътя към Исус и това как Той е победил света. 

Това е видеото, ако желаете да го гледате.  
https://youtu.be/Ffj7NOMWFyw

Бих желал да имаме повече от този вид творческо писане на базата на опит. Но слава на Бога, че имаме поне тази книга. Нека читателят бъде изобилно благословен.

Дани Браун - Банкок, Тайланд